Inzulinska rezistencija može imati utjecaj na cjelokupno zdravlje. Inzulin je hormon kojeg izlučuje gušterača i glavna mu je uloga da održava normalnu razinu šećera u krvi tako što omogućuje prelazak šećera iz krvi u ciljna tkiva kao jetru, mišiće, mozak i masno tkivo. Inzulinska rezistencija nastaje kada naše stanice postanu neosjetljive na inzulin pri čemu šećer zaostaje u krvotoku. Takvo stanje se nikako ne bi smjelo ignorirati jer može dovesti do povišenih razina šećera u krvi, hipertenzije, predijabetesa i naposlijetku dijabetesa tipa 2. Ukoliko imate inzulinsku rezistenciju, promjenom prehrane i životnih navika možemo prevenirati nastanak dijabetesa tipa 2 i preokrenuti inzulinsku rezistenciju.
ŠTO JE INZULINSKA REZISTENCIJA?
Gušterača ima zadaću izlučivanja inzulina u krvotok koji pomaže stanicama da šećer iz hrane koristi kao izvor energije. Ujedno je zadaća inzulina da višak šećera pohrani za kasnije potrebe u jetri, mišićima i masnom tkivu.
Inzulinska rezistencija nastaje kada stanice postanu neosjetljive (rezistentne) na inzulin pri čemu šećer iz hrane zaostaje u krvotoku i ne može se upotrijebiti kao izvor energije. Obzirom da je količina šećera u krvotoku visoka, gušterača počinje izlučivati još više inzulina jer je njena zadaća održavati normalnu razinu šećera u krvi. U trenutku kada gušterača više ne može pratiti taj ritam dolazi do kontinuirano visokih razina šećera u krvi što može dovesti do dijabetesa tipa 2 i drugih kroničnih bolesti.
KAKO NASTAJE INZULINSKA REZISTENCIJA?
Uzroci za nastanak inzulinske rezistencije su razni, a najčešći su:
- Obiteljska anamneza inzulinske rezistencije, predijabetesa ili dijabetesa
- Sindrom policističnih jajnika (PCOS)
- Kronični stres
- Uzimanje steroida kroz duži period
- Neuravnotežena prehrana bogata jednostavnim šećerima
- Sjedeći način života
- Pretilost
- Višak masnoće u području trbuha
SIMPTOMI INZULINSKE REZISTENCIJE
U početku je teško prepoznati inzulinsku rezistenciju prema simptomima obzirom da gušterača još uvijek luči inzulin kao odgovor na visoke razine šećera u krvi i pokušava ih održati na normalnoj razini. Kako se stanje pogoršava, simptomi postaju izraženiji, a jedan od prvih simptoma inzulinske rezistencije je visoka razina šećera u krvi. Kasnije dolaze i ostali simptomi poput:
- Učestali osjećaj gladi (čak i nakon obroka)
- Umor i slabost
- Učestala žeđ
- Često mokrenje
- Glavobolje
- Acanthosis nigricans ili područje crne hiperpigmentacije kože oko pazuha, vrata i prepona
- Visok krvni tlak
- Visoke razine kolesterola
MOŽE LI SE INZULINSKA REZISTENCIJE PREOKRENUTI I KOLIKO JE VREMENA POTREBNO?
Vremenski period koji je potreban da se preokrene inzulinska rezistencija je vrlo individualan i ovisi o tome koliko je inzulinska rezistencija napredovala te koliko je osoba spremna promijeniti prehranu i životne navike. No ukoliko gušterača više nema mogućnost proizvodnje dovoljne količine inzulina, postoji mogućnost da se inzulinska rezistencija ne može preokrenuti te je zbog toga bitno što prije prepoznati je i obratiti se za pomoć. Istraživanja pokazuju da je kod osoba koje su u početnoj fazi inzulinske rezistencije odnosno kod prvih simptoma krenule mijenjati svoju prehranu i životne navike bilo potrebno šest tjedana za vidljiva poboljšanja.
Ukoliko Vam je potrebna pomoć u planiranju vaše uravnotežene prehrane kod inzulinske rezistencije, kontaktirajte me i rado ću vam pomoći!
Literatura:
Gadgil, M. D., Appel, L. J., Yeung, E., Anderson, C. A., Sacks, F. M., & Miller, E. R., 3rd (2013). The effects of carbohydrate, unsaturated fat, and protein intake on measures of insulin sensitivity: results from the OmniHeart trial. Diabetes care, 36(5), 1132–1137. https://doi.org/10.2337/dc12-0869
Recent Comments