Kontakt

Često postavljena pitanja

Kako bi vam olakšali odluku Izdvojili smo nekoliko pitanja koje nam naši klijenti najčešće postavljaju 

Kada je najbolje doći prvi put na savjetovanje?
Poželjno je da prvo savjetovanje s nutricionistom bude odmah po dijagnozi onkološke bolesti. Dokazano je da 1 od 2 osobe izgube tjelesnu težinu prije same dijagnoze, a tijekom liječenja taj se gubitak još povećava.
Na liječenju sam i nisam izgubio/la tjelesnu težinu. Ima li smisla savjetovanje s nutricionistom?
Bez obzira na trenutno očuvanje tjelesne težine, savjetovanje s nutricionistom podrazumijeva i brigu o vašem nutritivnom statusu koji nije isključivo vezan za tjelesnu težinu već i zana optimalan unos određenih nutrijenata koji su važni tijekom onkološkog liječenja. S druge strane imamo kontinuitet praćenja nutritivnog statusa i može se reagirati u samom početku nepoželjnih pojava. Ujednokao i savjetima možemo prevladati neke nuspojave koje se odnose na apetit i okus hrane.
Što ako se ne mogu strogo držati plana prehrane?
Plan prehrane se radi individualno ovisno o Vašim sklonostima prema određenoj hrani, a da bi zadovoljio sve nutritivne potrebe. Nažalost, onkološka bolest kod velike većine bolesnika utječe na njihov apetit i može se dogoditi da je vrlo teško u nekim fazama unjetipojesti onoliko hrane koliko bi trebalo, a i neka hrana jednostavno promijeni okus. Zbog svega toga se rade kontrolni pregledi kako bi se u svakom trenutku prehrana mogla adaptirati ovisno o trenutnim sklonostima ili mogućnostima uzimanja.