Prehrana onkoloških bolesnika

Utjecaj pravilne prehrane

Tijekom liječenja onkoloških bolesnika, prehrana ima važnu ulogu. Pravilnom prehranom i odabirom namirnica prevenira se gubitak tjelesne težine i održava se dobar nutritivni status bolesnika što je vrlo važno za bolju uspješnost liječenja. Studije pokazuju da dobar nutritivni status tijekom bolesti povećava tolerantnost bolesnika na terapiju, smanjuje prekide kemo/radio terapije te smanjuje negativne nuspojave terapije. Sve te činjenice omogućuju brži i kvalitetniji oporavak. Suradnja s nutricionistom od početka pa do kraja bolesti je od izuzetne važnosti za postizanje dobrog nutritivnog statusa.

Fokusiramo se na dvije važne stvari, a to je povećanje udjela proteina u prehrani te održavanje tjelesne težine. Prisutnost maligne bolesti kao posljedicu ima proteolitički efekt te je gubitak mišićne mase izražen. To znači da se potreba za proteinima znatno povećava u onkoloških bolesnika. U suradnji s nutricionistom i pažljivim odabirom namirnica bogatih proteinima, možemo zaustaviti taj negativan utjecaj na mišićnu masu kako bi održali optimalni nutritivni status te izbjegli pothranjenost.

Preteći najnovije smjernice i znanstvene dokaze za prehranu bolesnika oboljelih od malignih bolesti vaš plan prehrane prilagoditi ćemo upravo vama i vašim potrebama tijekom i nakon bolesti.

Personalizirani paketi usluga

Preporuka kod odabira paketa je da ukoliko je ovo vaš prvi susret s nama da odaberete savjetovanje kako bi dobili sve potrebne informacije i detaljne upute.

OSOBNO SAVJETOVANJE

  • inicijalno nutricionističko savjetovanje,
  • mjerenje sastava tijela
  • plan prehrane za 7 dana

Cijena: 920 kn

KONTROLNO
PRAĆENJE

  • mjerenje sastava tijela
  • prilagođavanje plana prehrane ovisno o trenutnom stanju

Cijena: 250 kn

Često postavljena pitanja

Kako bi vam olakšali odluku Izdvojili smo nekoliko pitanja koje nam naši klijenti najčešće postavljaju 

Kada je najbolje doći prvi put na savjetovanje?
Poželjno je da prvo savjetovanje s nutricionistom bude odmah po dijagnozi onkološke bolesti. Dokazano je da 1 od 2 osobe izgube tjelesnu težinu prije same dijagnoze, a tijekom liječenja taj se gubitak još povećava.
Na liječenju sam i nisam izgubio/la tjelesnu težinu. Ima li smisla savjetovanje s nutricionistom?
Bez obzira na trenutno očuvanje tjelesne težine, savjetovanje s nutricionistom podrazumijeva i brigu o vašem nutritivnom statusu koji nije isključivo vezan za tjelesnu težinu već i za optimalan unos određenih nutrijenata koji su važni tijekom onkološkog liječenja. S druge strane imamo kontinuitet praćenja nutritivnog statusa i može se reagirati u samom početku nepoželjnih pojava. Ujedno savjetima možemo prevladati neke nuspojave koje se odnose na apetit i okus hrane.
Što ako se ne mogu strogo držati plana prehrane?
Plan prehrane se radi individualno ovisno o Vašim sklonostima prema određenoj hrani, a da bi zadovoljio sve nutritivne potrebe. Nažalost, onkološka bolest kod velike većine bolesnika utječe na njihov apetit i može se dogoditi da je vrlo teško u nekim fazama unjeti onoliko hrane koliko bi trebalo, a i neka hrana jednostavno promijeni okus. Zbog svega toga se rade kontrolni pregledi kako bi se u svakom trenutku prehrana mogla adaptirati ovisno o trenutnim sklonostima ili mogućnostima uzimanja.