Izolat proteina sirutke obično se koristi nakon vježbanja za bolju sintezu mišićne mase, no njegov pozitivan učinak je i u onkoloških bolesnika.

Proteini sirutke dobivaju se iz mlijeka i sadrže visok udio laktoferina, aminokiselina razgranatog lanca te imunoglobulina koje potpomažu imunosni sustav. Ujedno se proteini sirutke smatraju kompletnim proteinima jer sadrže sve esencijalne aminokiseline.

Tijekom kemoterapije dolazi do oksidativnog stresa pri čemu veliku ulogu ima glutation. Glutation je antioksidans i njegova proizvodnja je vrlo važna za smanjenje toksičnosti i štetnih učinaka nastalih kemoterapijom. Nedenaturirani proteini sirutke poboljšavaju proizvodnju i dostupnost glutationa primarno konverzijom aminokiseline cistein sadržane u proteinima sirutke u glutation.

Razne studije upravo potvrđuju takav pozitivan učinak nedenaturiranih proteina sirutke koji su kod onkoloških bolesnika tijekom kemoterapije smanjili toksičnost koja nastaje kemoterapijom.

Ujedno tijekom aktivnog onkološkog liječenja vrlo je bitan unos visokovrijednih proteina kako bi očuvali mišićnu masu. Brojne studije su pokazale da proteini sirutke upravo zbog svog aminokiselinskog sastava mogu povoljno utjecati na smanjenje mišićne mase u onkoloških bolesnika.

 

Postavlja se pitanje jesu li svi proteini sirutke isti ?

Ono na što moramo pripaziti kod izbora proteina sirutke je da je mlijeko za njegovu proizvodnju potječe od krava koje su organski uzgojene te hranjene travom. Na taj način osiguravamo da su naši proteini sirutke bez GMO-a, pesticida i hormona. Ne manje bitan je i način proizvodnje koji bi trebao biti u hladnom procesu kako bi  molekule proteina ostali sačuvane u cijelosti.

Na tržištu postoje razni okusi proteina sirutke te oni neutralnog okusa koji se vrlo lako mogu kombinirati s raznim tekućinama i hranom, ali je vrlo važno da se ne stavljaju u vruću hranu ili tekućinu kako bi upravo sačuvali sva svojstva proteina.

Reference:

  1. Cereda et al. Whey protein isolate supplementation improves body composition, muscle strength and treatment tolerance in malnourished advanced cancer patients undergoing chemotherapy; Cancer Medicine: 2019;8(16):6923-6932
  2. Mazzuca et al. Clinical Impact of Highly Purified, Whey Proteins in Patients Affected With Colorectal Cancer Undergoing Chemotherapy: Preliminary Results of a Placebo-Controlled Study; Integrative Cancer Therapies: 2019; 18:1-11