Česta posljedica kemoterapije je promjena okusa hrane. Zbog toga neka hrana koja je prije bila omiljena sada ima sasvim drugi, lošiji okus. Stoga oboljeli od raka u vrijeme kada im je hrana potrebna za nastavak liječenja i oporavak imaju velikih poteškoća s unosom.

Česte su izjave “sve ima okus metala“ !

Vrlo je izazovno za svakoga unositi nešto što nije ukusno, a pogotovo ako još pri tome nemate apetita. Možda ipak možemo malim modifikacijama popraviti okus hrani.

Prije svega, možemo pokušati posuđe i pribor iz kojeg jedemo/pijemo zamijeniti plastičnim kako bi ublažili taj metalni okus. Koristite plastičnu čašu, plastični tanjur i pribor za jelo.

Ukoliko nam voda ili drugo piće ima metalni okus, malo zaslađivaća poput meda ili javorovog sirupa može pomoći. Ukoliko je preslatko, stavite nekoliko kapljica limunovog soka ili soka od limete.

Često su kod onkoloških bolesnika okusi prenaglašeni pa hrana često ne samo da ima metalan okus, može biti i preslana. Kod takvih situacija isto tako može pomoći limunov sok koji će jako dobro zamaskirati tu slanoću.

Ima primjera kada sva hrana ima jednak okus, kao karton. U takvim situacijama blago začinite hranu nekim začinom koji možda prije niste koristili. Dodajte dobre masnoće u hranu poput maslinovog ulja ili kockica avokada. To bi moglo sakriti taj metalni ili jednolični okus.